Het merendeel van onze koeien zijn Lakenvelder koeien.  Wij hebben voor dit ras gekozen uit liefde voor de natuur-en de diervriendelijke manier van boeren. Onze dieren worden dan ook kleinschalig en extensief gehouden. Door de keuze van dit ras houden wij een stukje Nederlandse cultuurhistorie in leven. Wij zijn trots dat we hieraan een bijdrage kunnen leveren.

De lakenvelder koe is een eeuwenoud zeldzaam Nederlands runderras. Dit Oud Hollandse runderras is herkenbaar aan de witte band tussen de voor- en achterpoten om de borst en rug van verder een zwart of rood dier. Vandaar de benaming Lakenvelder.

De lakenvelder staat bekend om haar vriendelijke / rustige karakter. Verder is het een dier dat gehouden kan worden zonder problemen, een duurzaam ras. Dit kunnen wij ook beamen. De dieren op ons bedrijf zijn dusdanig gezond dat wij nagenoeg geen antibiotica hoeven te gebruiken. Onze dieren groeien in hun eigen tempo en op een z’n natuurlijke mogelijke manier.

Tevens staan de lakenvelders bekend om hun goede voederomzetting en het makkelijk afkalveren. Dit maakt het voor ons dan ook mogelijk om de dieren het grootste deel van het jaar buiten te houden op o.a. natuurstroken in de omgeving van de boerderij. Lakenverders zijn genetisch bepaald traaggroeiend waardoor ze kunnen volstaan met een rantsoen van gras en hooi, aangevuld met liksteen voor de juiste mineralenvoorziening. Doordat de dieren gemakkelijk afkalveren worden alle kalveren op natuurlijke wijze geboren en zijn keizersnedes dus ook nagenoeg nooit noodzakelijk op ons bedrijf.

De koeien op ons  bedrijf zijn zoogkoeien. Dit betekent dat de kalfjes zo lang mogelijk bij hun moeder mogen blijven. Het kalfje zoogt (drinkt) bij zijn moeder tot hij gemiddeld 4-5 maanden is. De koeien lopen bij ons dan ook altijd in een kudde. Deze kudde verwelkomt elk voorjaar weer tientallen kalfjes. Een prachtig gezicht. De moederdieren worden elk weer gedekt door een lakenvelderstier. Deze loopt de gehele voorjaar/zomer periode in de kudde rond. Hierdoor hebben we elk voorjaar weer nieuwe kalveren

De stierkalfjes worden na 4-5 maanden uit de kudde gehaald. Deze worden apart gehouden en opgefokt om rond 1 jaar leeftijd te worden geslacht voor het lekkere vlees. De vaars kalveren (vrouwelijk) blijven gedurende de gehele buitenperiode in de kudde lopen. Het jaar daarop worden deze kalveren gedekt waardoor ze het jaar daarna hun eigen kalfje krijgen.